Συνεδριακό Κέντρο
Το Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια μπορεί να φιλοξενήσει έως 160 άτομα και είναι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, συμβάλλοντας στην επιτυχία κάθε συνεδρίου, ημερίδας και διάλεξης. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικών και μουσικών παραστάσεων), αλλά και εικαστικών γεγονότων, συνεισφέροντας στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Σαντορίνης. Ο χώρος διατίθεται μετά από αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Εκδηλώσεις
Το Ίδρυμα Λ. & Ε. Μπελλώνια, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζει από 17/07 έως 28/08/2016 στην αίθουσα του Μπελλωνείου Πολιτιστικού Κέντρου την έκθεση ζωγραφικής Νίκος Δραγούμης & Lydia Borgek.
Οι παραπάνω εκθέσεις, που μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί ξεχωριστά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θα συνυπάρξουν καθώς τα έργα της Λύντια Μπορζέκ [ζωγράφος και σύντροφος του Νίκου Δραγούμη] Μια Ρωσίδα ζωγράφος από το Παρίσι στην Ελλάδα, που εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν θεματολογική επέκταση και [κατά κάποιο τρόπο] αναπόσπαστο συμπλήρωμα της έκθεσης 'Νίκος Δραγούμης. Ο Ζωγράφος, 1874-1933", που οργανώθηκε και παρουσιάστηκε από το ΜΙΕΤ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καστοριά.
Κατάλογος Βιβλιοθήκης
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια αριθμεί πάνω από 35.000 τίτλους και συνεχώς εμπλουτίζεται. Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης διατίθεται μέσω Διαδικτύου από το περιβάλλον "η Αργώ" του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Ιδρυτές
Ιδρυτές είναι τα αδέλφια Λουκάς Μπελλώνιας (1901-1996) και Ευάγγελος Μπελλώνιας (1919-2007) από το Ημεροβίγλι Σαντορίνης.

Ο Λουκάς Μπελλώνιας γεννήθηκε στη Σαντορίνη όπου έζησε και τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στο Ε.Μ.Π.. Εργαζόμενος πήρε το πτυχίο της Φυσικομαθηματικής, το πτυχίο της Νομικής, και το πτυχίο των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Μαίρη Σαράτση.

Ο Ευάγγελος Μπελλώνιας, γνωστός ως «ο γιατρός Μπελλώνιας», γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών. Άρχισε την σταδιοδρομία του από το Πολεμικό Ναυτικό απ’ όπου απεστρατεύθη το 1969 με το βαθμό του πλοιάρχου. Μετεκπαιδεύτηκε δύο φορές στις Η.Π.Α.. Υπήρξε από τους αρχικούς ιδρυτές του νοσοκομείου «Δ.Θ.Κ.Υγεία» και προσωπικός ιατρός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν παντρεμένος με την Δέσποινα Παπαναστασίου και απέκτησε δύο γιους και τρία εγγόνια.

Ο Ευάγγελος, ο μόνος από τα έξι αδέλφια που δεν είχε γεννηθεί και ζήσει στη Σαντορίνη, έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του. Ο Λουκάς συγκέντρωνε από παλιά συγγράμματα που αφορούσαν τη Σαντορίνη. Αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν μια Θηραϊκή Βιβλιοθήκη, ο μεν Λουκάς διαθέτοντας βιβλία και ένα οικόπεδο στο Ημεροβίγλι και ο Ευάγγελος διαθέτοντας τα χρήματα για την ανέγερση του κτιρίου. Λόγω του ότι το οικόπεδο κρίθηκε ακατάλληλο προς ανοικοδόμηση προσεφέρθει άλλο στα Φηρά από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων όπου και τελικά ανηγέρθει όχι μόνο βιβλιοθήκη αλλά και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εντευκτήριο, ξενώνας και βοηθητικοί χώροι.