Συνεδριακό Κέντρο
Το Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια μπορεί να φιλοξενήσει έως 160 άτομα και είναι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, συμβάλλοντας στην επιτυχία κάθε συνεδρίου, ημερίδας και διάλεξης. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικών και μουσικών παραστάσεων), αλλά και εικαστικών γεγονότων, συνεισφέροντας στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Σαντορίνης. Ο χώρος διατίθεται μετά από αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Εκδηλώσεις
"Καθ’ ομοιότητα σελήνης μηνοειδούς"
Ένα ταξίδι με χάρτες της Σαντορίνης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.
Ένα σπονδυλωτό αφήγημα 14 ιστορικών ταξιδιών με χάρτες στη μακρά διαδρομή της Σαντορίνης, από το 1500 π.Χ. μέχρι τον Μεσοπόλεμο, οπτικοποιεί μέσα από 30 πίνακες η έκθεση με γενικό τίτλο "Καθ’ ομοιότητα σελήνης μηνοειδούς", που παρουσιάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στους εκθεσιακούς χώρους του Μπελλωνείου Πολιτιστικού Κέντρου, στα Φηρά.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 19.30 από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία και ξενάγηση από τον Επιμελητή της έκθεσης Ομότιμο Καθηγητή Ευάγγελο Λιβιεράτο παρουσία των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ.
Διάρκεια έκθεσης:
29 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου 2018
Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-14:00 & 18:00-20:00.
Κατάλογος Βιβλιοθήκης
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια αριθμεί πάνω από 35.000 τίτλους και συνεχώς εμπλουτίζεται. Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης διατίθεται διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Αποστολή-Στόχοι
Το κοινωφελές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ίδρυμα Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια (Ι.Λ.Ε.Μ.) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1994 (ΦΕΚ 342/9-5-1994), με έδρα την Θήρα και έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.
Στόχος του Ιδρύματος είναι η προαγωγή των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, καθώς και η συμβολή του στην κάλυψη των γνωστικών αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητα του νησιού, αλλά και των ερευνητών που ασχολούνται με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
Η προσπάθεια των Ιδρυτών, Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια, έχει βρει σημαντική απήχηση στον πνευματικό κόσμο της χώρας. Σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας έχουν προσφέρει ηθική, υλική ενίσχυση, αλλά και μεγάλο αριθμό βιβλίων για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος.
Με την πάροδο του χρόνου έχει αναχθεί σε σημαντικό παράγοντα της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού μέσω των συνεδρίων, σεμιναρίων, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και καλλιτεχνικών εκθέσεων που διοργανώνει ή φιλοξενεί.